menu Telefonról Írd át Írd át
SE. Vivaz/Nokia 5800

 Itt két telefon leírását/tesztelését fogom bemutatni
a Sony ericcson Vivaz és a Nokia 5800 Xpress Music-ot
Majd észreveszitek a hasonlóságot, ami az egyik telefonon
fut az feltehetőleg menni fog a másikon is, Viszont azt tudni kell
hogy a Vivaz hardverileg sokkal erősebb mint a 5800! :)
Ui: Jó olvasgatást! :)
 
 

SONY ERICCSON VIVAZ

 

2010. március 28.    B. Benjámin
(szerző nem én vagyok, de anyira részletes hogy ink nem irom le még 1X nagyon jó leírás, gondolom nembánják hogy az összefogallóba belerakom!)

Itt járt nálunk a Sony Ericsson új okostelefonja, a Vivaz. Azon szerencsések közé tartozunk akiknek lehetőségük volt kipróbálni és huzamosabb ideig tesztelni ezt a készüléket.

Alkatrészek, tartozékok
A telefon gondosan összeállított csomagolásban érkezett, három különféle dobozban volt. Első dolgom a kicsomagoláskor az volt, hogy megnéztem az akkumlátor teljesítményét, és mikor megtekintettem rajta a megszokott 750mAh/950mAh helyett az 1200mAh feliratot, megkönyebbülten felsóhajtottam: végre egy erősebb akkumlátort sikerült ehhez a készülékhez legyártani. Ez az akkumlátor egy teljes feltöltés és 2-3óra zenehallgatás után is teljes töltöttséget jelzett, ami nagyon pozitív tulajdonság. Következő amin megakadt a szemem, a telefon memóriakártya befogadó része volt, ugyanis már benne volt egy 7gigás micro SD. Nemtudom hogy ez csak a tesztkészülékhez járt vagy a boltokban is így fogják árulni, de mindenestre örültem hogy belekerült ez a kártya a csomagba, ugyanis egy ilyen telefonhoz véleményem szerint nem elég a beépített 75mb memória. A csomagban volt még egy érintőpálcika (az érintőképernyőhöz), egy fülhallgató, valamint egy USB kabel és a hálózati töltő.

Telefon felépítése, kinézete
Mikor először kézbe vettem a készüléket, nagyon meglepődtem a telefon súlyán. Nagyon könnyű, ugyanis a burkolat teljes egészében kemény műanyagból készült. Ez lehet egy negatív szempont is, de mostmár a burkolat nem recseg-ropog mint a régebbi SE mobiloknál. A telefon tetején található egy be-, kikapcsoló gomb, illetve ez szolgál a telefon "billentyűinek" lezárására és másik profil választására is. Jobb oldalt található a már megszokott helyén a hangerőszabályzó, kamera zoomoló gomb. Vele szemben, bal oldalt lehet csatlakoztatni az USBt és töltőt, illetve a fülhallgató csatlakozója is itt található. Visszatérve a telefon jobb oldalára, a hangerőszabályzó gombok alatt található egy videófelvételt indító gomb, majd alatta a kamera gomb. A méretes kijelző alatt található három billentyű: középen a home (főmenü) gomb, két szélén pedig a hivásfogadó és elutasító billentyű. Megfordítva a telefont, hátul található a 8,1 megapixeles kamera, ami nemcsak hogy hihetetlenül élethűen fényképez, de már HD minőségben is készíti a videókat. Erről bővebben is írok később. A kamera mellé alig észrevehetően van beépítve egy meglehetősen erősen világító LED. A hátlap eltávolítása korántsem egyszerű feladat, sokat szenvedtem vele mire rájöttem hogyan is kell leválasztani azt a telefonról. Összességében szerintem nagyon szép egy telefon, nekem eddig ez a készülék tetszett meg a legjobban a Sony Ericssonok között. Még stílusosabbá teszi a mobilt a jobb oldalt található kék fényben világító, a burkolat alá rejtett LED. Ez akkor világít mikor csörög a telefon, illetve a fényképező bekapcsolásakor is felvillan a fény. Szerintem különösebb célt nem szolgál, csak díszítés.

Képernyő

A telefon érintőképernyőjéről annyit említenék meg, hogy nem csak a bőrfelületet érzékeli mint az Apple telefonja, viszont nem többszörösen érintésérzékeny, így néha előfordul hogy nem érzékeli a tapintást. Az üveg nem karcálló, így érdemes rá vigyázni. A képernyő pozitívuma, hogy nem lesz maszatos, zsíros az érintésektől. A telefon képernyője 320x640 pixel felbontású, és közel 17millió színben pompázik. Rendkívül szépen jeleníti meg a képeket és a videókat is.

Hangszóró, hangzás
A telefon külső hangszórója nekem még mindig nem teljesen elégítette ki az elvárásaimat, ugyanis meglehetősen halk és egy kicsit torz. Ezzel szemben a füllhalgató annál inkább tisztább hangzást ad vissza a zene és a videólejátszásnál egyaránt. Egy apró szoftveres hibát felfedeztem ezzel kapcsolatban: zenehallgatás közben, miután lezárt az automatikus billentyűzár, csak annak feloldása után lehet szabályozni a hangerőt.

Apróbb hibák

Ha már így áttértünk a telefon szoftveres részébe, akkor először megemlíteném azokat a belső hibákat amiket felfedeztem a tesztelés közben. Először is, a telefon 5-6 alkalommal lefagyott, és ilyenkor csak az akkumlátor eltávolítása oldotta meg a problémát. Aztán észrevettem még egy apró bugot: amikor a csendes profil van aktiválva, kikapcsolom a telefont és a néma üzemmód ellenére is sípol egyet a mobil. Hibák közé ugyan nem sorolható, de számomra nagyon frusztáló ez a virtuális billentyűzet, nehezemre esik gépelni rajta. Érdemes tudni hogy ennek a készüléknek van egy újabb verziója, a Vivaz Pro, ami már rendelkezik csúszkás Qwerty billentyűzettel. Én mindenképpen ezt a verziót javasolom vásárlásra.

Kamera
Most akkor térjünk át a hibákról a pozitívumokra. Kezdeném a telefon egyik legnagyobb erősségével, a kamerájával. Mint már említettem 8,1 megapixeles. Tartalmaz arc- és mosolyfelismerést, valamint autófókuszt. Videót HD minőségben készíthetünk vele. A videók rendkívül élethűek, igazi kisfilmeket készíthetünk a mobillal. A telefonnal készített képek is egész jó minőségűek, ám nem megfelelő megvilágításban néha kicsit homályosak lesznek. A videó felbontása akár 720p, azaz 1280x720 -as is lehet. A telefonnal készült képeket és videókat közvetlenül feltölthetjük a webre, youtubera. A youtube -s videókat megtekinthetjük a telefonon is, így anélkül tárolhatunk videókat, képeket, hogy azok foglalnák a memóriát. Rendkívül nagy előny a közvetlen kép és videómegosztás.

Operációs rendszer
A készülék Symbian OS alatt fut, ami most rendkívül stílusosan van felépítve. A kezdőképernyőn található 5 fül: kedvenc számok, twitter (saját twitterünket tekinthetjük meg és frissíthetjük), a háttérkép (alapbeállításként egy szép, elforgatásra változó kék flash kép van aktiválva), fényképek (itt tekinthetjük meg a fényképeket összesítve), és gyorsmenü (itt találhatóak a beállításoknál megadott alkalmazások, funkciók). A főképernyő alján van egy bezárható ablak, amiben az operátorlogó, az idő, az éppen hallgatott zene adatai, beállításai, valamint 5 ikon: a zenelejátszó, a tárcsázó menü, a média, az üzenetek, illetve a keresés ikonja található.

Szövegbevitel
Mint ahogy már említettem, a készülék csak virtuális billentyűzettel rendelkezik (ellentétben a Vivaz Pro-val, amely rendelkezik egy csúszkás Qwerty billetnyűzettel is), és a gépelés meglehetősen nehez és frusztáló. Azonban 4 fajta virtuális billentyűzet közül választhatunk. Az egyik a kézírás felismerés, ahol az írott betűket a telefon átalakítja normál karakterré. Van kicsi és teljes képernyős virtuális Querty billentyűzet is. Az utóbbi csak a telefon fektetett állapotában használható. Van még egy alfanumerikus billentyűzet, ami kísértetiesen hasonlít a hagyományos mobil billentyűzethez, csak virtuális formában.

Internet
Az internethez csatlakozhatunk a beépített wifi és egy vezetéknélküli router segítségével, illetve a szolgáltató által nyújtott wap/internetcsomaggal is. Az adatátvitel nagyon gyors, a weboldalak oldalbetöltésének gyorsasága átlagon felüli. Az a tapasztalatom, hogy a weboldalakat gyorsab sebességgel tölti be ez a készülék mint az Apple iPhoneja. Ezen nagyon meg is lepődtem, viszont a böngésző felépítése nem a legpraktikusabb, sokáig nem jöttem rá a funkcióira. A flash tartalmakat gond nélkül betölti és megejeleníti, a 720mhz -es processzor pedig simán megbírkózik a nagyobb flash fájlokkal is. Azonban a flash videókat a youtube-s konvertált videókon kívűl nem tudja megjeleníteni, mint ahogy a videólejátszójában is csak az mp4 és a 3gp kiterjesztésű videókat lehet megtekinteni. Halottam már symbianos divx lejátszóról, sőt ki is próbáltam egy párat de nem igazán akartak elindulni a videók. Találtam viszont egy magyar fejlesztésű torrent programot, aminek segítségével közvetlenül a mobilra tudtam letölteni tartalmakat, közel olyan sebességgel mint egy PC-n.

GPS
A telefon tartalmaz GPS-t is, aminek segítségével ugyan nem teljesen pontosan, de megállapítható a jelenlegi helyzetünk. Aki beépített térképre számít vagy autós navigációt szeretne, az ebben csalódni fog. Ugyanis beépített térkép sincs és nem is fog megszólalni nekünk a telefon. A térképeket az internetről tölti le, és a műholdak alapján állapitja meg a jelenlegi helyzetünket.

Alkalmazások

A telefonban már vannak előre telepített alkalmazások, programok. Ilyen például a TrackID, az azonnali üzenetváltó, a YouTube, a Facebook, FM Rádió, Hangrögzítő, Web közzététel, sőt még egy Rallys játék is. De játékokról majd később. A készülék futtatja a régi javás játékokat és alkalmazásokat. A java programok elindítása után mindig megjelenik egy virtuális mobil billentyűzet, aminek segítségével egy régebbi, billenytűkkel rendelkező telefonhoz hasonlóan használhatjuk a java játékokat és alkalmazásokat. A telefonra telepíthetjük a legtöbb symbian kompatibilis alkalmazásokat is, illetve a PlayNow menüben található alkalmazás és játék webshopról is tölthetünk le pénzért, vagy némelyik tartalmat ingyen.

Játékok és a gyorsulásmérő
A telefon tartalmaz egy szép grafikájú rallys játékot, ami közel olyan minőségű mint amilyeneket iphonera gyártanak. A már említett PlayNow menüben találhatunk még egy jópár hasonló játékot. Kipróbáltam az alap Rally játékot, és nagyon tetszett benne ugyanaz a megoldás amit az Apple mobiljánál használnak a játékokhoz, a gyorsulásmérő, azaz amerre fordítod a telefont, arra fordul a játékbeli autó. A telefon elfordîtását meglehetősen gyorsan érzékeli a mobil, szinte alig késik az elfordítás után az érzékelés. Ahol megtudták oldani a telefonban, ott is ilyen módon jelenik meg a kép: a telefon kijelzőjének tartalma fordul a készülékkel együtt.

Médialejátszás

A telefon médialejátszója nagyban hasonlít a Walkman mobilok lejátszójára, fekete háttérrel és ötletes, világos effektekkel. A médialejátszó kezdőlapján három menüpont található: Fénykép, zene és videóklipp. A fénykép menüben a telefonnal készült fotókat tekinthetjük meg, különböző elrendezéssel. A zene résznél albumok, előadók szerint listáztathatjuk ki a zeneszámainkat, illetve itt hallgathatóak meg a hangfelvételek, a hangoskönyvek és a podcastok is. A videó menü pedig értelemszerűen a telefonon tárolt videók megtekintésére alkalmas. Ezt a funkciót egy átkonvertált filmmel teszteltem, és a teszt alatt megállapítottam hogy nagyon szép és élethű képpel, akadály nélkül, kisebb szaggatásokkal (amelyek tényleg nem zavaróak, és alig észrevehetőek) jeleníti meg a filmet. A filmbe való tekerés és keresés is gond nélkül, gyorsan ment.

Szervező
A szervező menüben találjuk a hasznosnál hasznosabb alkalmazásokat. A fájlkezelő segítségével a telefon és a kártya (micro sd) memóriájában található fájlokat lehet kezelni. Rengeteg fájlkiterjesztést felismer a készülék, de a symbianos alkalmazások segítségével lehetőség van a megnyitható fájlok bővítésére is. A szervezőből most kikerült a naptár a főmenübe, de az óra, a feljegyzések, a számológép és az átváltó továbbra is ezen a helyén található. Emellett a keresés, a súgó, a szinkronizálás, az Adobe pdf olvasó, a Google és a Road Sync illetve a Quick Office is a szervezőben kapott helyet.

Beállítások
A beállítások főmenüben most jóval több konfigurációt módosíthatunk, beállíthatjuk a profiloktól kezdve, a témák, a készenléti mód, a menük, a fülek opcióin keresztül a megszokott beállításokig mindent. Kezelhetjük az alkalmazásokat, módosíthatjuk a szenzorbeállításokat, megváltoztathatjuk az érintőkijelzők opcióit, kezelhetjük a tartozékokat, a telefonbeállításokat, módosíthatjuk az alapértelmezett alkalmazásokat, megtekinthetjük a naplót, beállíthatjuk a kapcsolódásokat, a wifi hálózatot, a bluetootht, az USBt, és minden szükséges beállítást elvégezhetünk.

Összefoglalás

Véleményem szerint a mai modern technikában, a kézi számítógépek és az okostelefonok közül a legfejlettebb eszközöket az Apple cég gyártja. A Vivaz készülékével a Sony Ericsson is hasonlóan fejlett készüléket dobott a piacra, valamivel elérhetőbb áron, de sokkal jobb kamerával, akkumlátorral és a Symbian OS jelentős előnyeivel. Az utóbbi időben rengeteget fejlődtek a Sony Ericsson telefonok is, mind hardweres, mind szoftveres téren. A Vivaz apróbb hibáitól eltekintve bátran kijelenthetem, hogy összességében egy technikailag nagyon fejlett készülék. Akik játékkonzolt, zene és médialejátszót, profi kamerát, GPSt és internetezésre alkalmas eszközt szeretnének vásárolni egy készülékben, azoknak főként ajánlom. Ha jól tudom, akkor a T-Mobil már megkezdte a Vivaz árusítását, havi díjas hűségnyilatkozattal 19.990 Ft kezdőrészletért el is lehet vinni a készüléket.

 

 

Nokia 5800 Xpress Music

 

 Nálunk járt a Nokia 5800 XpressMusic:

Végre a Nokia is beállt a sorba és előállt első érintőképernyős modern telefonjával.


A gyártót kicsit jobban ismerők persze tudják, hogy nem ez a Nokia első ilyen jellegű próbálkozása. 2005-ben volt egy leginkább Benq által készített, de Nokia márkanév alatt futott 6708, majd 7710 is. Ez utóbbi furcsa külsejének köszönhetően nem lett sikeres modell. Azonban az iPhone óta azok a telefonok viszik a prímet, amelyek nemcsak sokat tudnak, de hatalmas érintőkijelzőt, és nulla fizikai billentyűzetet mutatnak fel (esetleg elrejtve elfogadható a létezése). Így minden gyártó elkezdte másolni vagy készíteni az iPhone-gyilkos modelleket, kinek hogy tetszik, és furcsa módon az egyébként világelső gyártó maradt a sereghajtó. A Tube-ot 2008 őszén mutatták be és januártól kapható hazánkban is, bár egyelőre elég borsos az ára a hivatalos, 2 év gyártói garanciális, bemutatóteremből származó példányoknak. Kis szösszenet, hogy a Tube-ot Komáromban gyártják, tehát végül is „médinhángeri”, plusz már egymillió el is fogyott belőle. Szép teljesítmény!

Külsőségek, avagy bejön vagy nem

A VIP-Phone által biztosított tesztkészülék dobozában a fekete, egyszerű vonalvezetésű szépség mellett egy műanyagból készített tokot, egy 3,5 mm-es jack-dugós headsetet (amelyen még távirányító is van), egy adatkábelt (microUSB), egy tévékábelt, egy pengetőt, egy telefontámaszt, egy csuklópántot és valamilyen oknál fogva egy 1 GB-os microSD kártyát (eredetileg 8 GB-os járna hozzá) is találhatunk.


Maga az 5800 jelen esetben egy fekete doboz, amelyről első blikkre lejön, hogy nem gagyi műanyagból készült. Furcsa ez, hiszen inkább középkategóriás telefonnak lett kikiáltva, tehát rosszabb anyaghasználatot várna az ember. Ez azonban megnyomorgatva se adott ki semmilyen nyüszögő, széteső hangot.
A Tube bal oldalán két fekete ablakot találunk, ezek rejtik a SIM- és a memóriakártyákat. Jobb oldalon a hangerőgomb párosa, a billentyűzár (némi képzavar után helyesbítve: képernyőzár), valamint a kamera gyorsgombja foglalja a helyet. A telefon tetején látható a microUSB csatlakozója (miért nem tölt a mobil erről?), a headset- és töltő dugója, valamint a ki-bekapcsológomb is. Említésre méltó még a körbefutó bordó csík is, amely emészthetőbbé varázsolja a koromfekete készülékházat és ha megfelelő szögben esik rá a fény, messziről feltűnő jelenség.

Nagy szerelem lett elsőre a hátlap, amely olyan hatást kelt, mintha gumiból lenne, ezáltal nem tud kicsúszni az ember kezéből, abszolút stabilan fogható. Azonban fekete pont a hátlap leszedéséért, ugyanis úgy kell lebarbárkodni róla (körömmel, ceruzával kipattintani a helyéről milliméterről milliméterre). Nem értem, miért nem lehetett kissé kulturáltabban megoldani, hogy a user ne féljen attól, hogy a nyílt színen töri szét drága telefonjának hátulját. A díszes csíkozású fekete hátlap tetején ezüst keretben ül a 3,2 megapixeles, autofókuszos és Carl Zeiss lencsés kamera dupla LED-es vakuval. Az érintőmobilhoz nélkülözhetetlen stylus a hátlap bal alsó részén helyet. Ez nem sikerült túl jól, mert nem állítható a hossza, ráadásul nagyon törékenynek tűnik. Öröm az ürömben, hogy a menüben kolbászolva ritkán van rá szükség.

Ami az előlapot illeti, itt gyakorlatilag egyetlen hatalmas kijelzőről beszélhetünk, amely alatt három gombot találunk, a két szélső a hívásfogadó és -elutasító billentyűk, míg a középső a menü hardveres gombja. A kijelzőről annyit érdemes tudni, hogy érintős (naná!), kézírásfelismerő, 16 millió szín megjelenítésére képes (azért megkérdezném, ki látja a különbséget a 265 ezer és e között szabad szemmel), 360x640 pixel felbontásban. Giroszkópot (kötekedők számára: gyorsulásmérőt) is kapott a Tube, így elég egy fordítás balra 90 fokban és máris fektetett megjelenítő mosolyog vissza ránk. Sajnos 180 és 270 fokos elforgatásra nem alkalmas. A kijelző érintésérzékenysége kitűnő, egyszer sem ütöttünk mellé vele, legyen szó ujjal vagy stylussal való böködésről. Egyedül az ujjlenyomatgyűjtő funkciója nem tetszett a kijelzőnek.

A kijelző felett a Nokia és XpressMusic feliratok olvashatók, de látható egy hangszóró, egy előlapi kamera a videóhívásokhoz, valamint egy fényszenzor. Ennek szerepe, hogy például telefonhíváskor lekapcsolja a kijelző fényerejét energiaspórolás címszó alatt és hogy ne nyomjunk meg semmit beszélgetés közben a kijelzőn, adott esetben megszakítva a hívást; ha csörög a mobilunk, nem kell vadul a némítógombot keresni, elég hasra fektetni az 5800-t, illetve ugyanez vonatkozik emlékeztető esetére is, ha szundi módba kapcsolnánk reggel. A fentieken kívül találunk még egy érintésérzékeny ikont is fehéren világítva, ez a Média parancssort hívja elő. Ez egy előre definiált gyorsmenü, amelyet a gyártónak köszönhetünk, a menüben bárhol is legyünk, egy pici legördülő menüben egyetlen kattintással elérhetővé teszi a Zenét, Galériát, Online megosztást, Videóközpontot és a böngészőt. Egyetlen nagy hátrány, hogy ez a menüpont nem szerkeszthető.


A menürendszer az igazi újdonság

Ez a Tube igazi áttörése, amire a rajongók rávethetik magukat, Symbian operációs rendszer, v9.4, Series 60, ötödik kiadás. Az igazi Symbian, trendi érintős rendszer. A menü alapvetően 12 ikont vonultat fel. Ezeket teljesen saját ízlésünk szerint variálhatjuk, helyezhetjük át egyik mappából a másikba, de új mappa létrehozására is van lehetőség, persze az ujjunkkal huzigálhatjuk az ikonokat ide-oda. A főképernyőre négy kontaktot helyezhetünk el, képet is rendelhetünk hozzájuk (iPhone-fíling). Piros pont, hogy amint ezeket a kis ikonokat kijelöljük, máris láthatjuk, mikor milyen eszmecserét futtattunk az adott személlyel (hívások, sms-ek), mindezt persze időrendi sorrendben. Azt nem tudjuk, hogy miért csak négy kontakt helyezhető el, nyilván nem a háttérképet féltik, talán az Apple nem kultiválná a több ikon kihelyezését.


Ha valakit nem érint meg a négy kihelyezhető kontakt-ikon lehetősége, annak jó hírünk van, nem hagyták ki az aktív készenlétet sem a telefonból, azonban itt is maximum négy parancsikon szabható személyre. Egyetlen negatívumnak talán nem nevezhető megoldás, hogy - a régebben megszokott érintős telefonokkal ellentétben -, itt egy ikonra bökéssel még nem lépünk be sehova, nem nyílik meg alkalmazás, egyszerűen csak kijelöljük, mint az egér egyszeri kattintásával a számítógépen. Megszokást igényel, hogy dupla kattal lépünk be szinte mindenhova.

Nem hagyhatjuk ki, hogy a taskbar, avagy a főképernyő legfelső ikonsora is érintős persze. Az órára kattintva bejön az ébresztés/idő/dátum beállítása, az akkumulátor töltöttség-jelzője mellé kattintva pedig a kapcsolatok menüpont fogad bennünket (GSM és WLAN hálózat, Bluetooth, USB, stb). Attól sem kell félni, hogy a Nokia kihagyta a gyors profilváltási lehetőséget. Elég a dátumra kattintani és máris felbukkan a hatféle profil és a naptár megnyitási lehetősége. Külön öröm, hogy a kijelző kissé beljebb helyezkedik el, mint a körülötte látható perem, így egyrészt könnyebb a görgetés, másrészt hasra fordításnál védettebb a plexi.Telefonkönyv, üzenetkezelés
A telefonkönyvbe gyakorlatilag a rendelkezésre álló memória erejéig vehetünk fel új kontaktokat. A benne való keresés egyszerű, hiszen ahogy elkezdjük beírni a keresett nevet, úgy csökkenti le a lehetséges találatokat a készülék. Számtalan csoportot beállíthatunk saját csengőhangokkal, a megjelenítendő memória lehet belső vagy SIM, ahogy az automata mentés is. Egy-egy telefonban tárolt névhez megadhatunk utó- és vezetéknevet, mobil- és telefonszámot, e-mail címet, videohívási lehetőséget, céget, beosztást, ezen kívül, ha valakinek ez nem elég, még számtalan plusz információ is beállítható.
Az SMS menüpontban logikusan megtalálható minden funkció, a piszkozattól a kézbesítési jelentésig, a saját mappáktól a háromféle betűméretig. Szöveg begépelésére négyféle lehetőségünk van, az egyik egy numerikus, 12 gombos fizikai billentyűzet virtuális mása (alfanumerikus), ahol a megszokott módon gépelhetünk (tehát adott betűhöz x-szer megnyomni a gombot), van lehetőség kézírással is írni, amely meglepően sokféle írásmódot ismer fel jó hatásfokkal, de adott egy kis QWERTY gombsor is, ezt csak ceruzával lehet tényleg használni, illetve van egy ujjal is használható, fektetett módú gombsor. Szerencsére támogatja a szoftver a magyar karaktereket is, legyen szó akár nagy, akár kisbetűkről. Egyetlen gombnyomással lehet megadni a címzettet, esetleges plusz címzetteket vagy fájlt csatolni.

Szervezőfunkciók

A legjobb szervező a naptár, ez külön menüpontot kapott. Napi, heti és havi bontásban nézegethetjük, mindegyik nagyon jól kihasználja a rendelkezésre álló teret, egyetlen ikon megnyomásával váltogathatjuk a nézeteket. Ugyanilyen egyszerű találkozót vagy teendőt megadni, de alig két nyomás és máris módosíthatjuk a naptári jelzőhangot olyanra, amilyenre szeretnénk, valamint a halasztás ideje is változtatható. Az ébresztőről már írtunk, egyszerűen elérhető, ha bármikor az órára kattintunk. Számtalan riasztás megadható, saját hanggal, szundival és igény szerinti napokon képes ismétlődni. És ugye emlékszünk rá, hogy ha aktiválni akarjuk a Szundi funkciót, elég csak hasra fordítani a telefont?!


Internet


A Tube WiFi és maximum HSDPA adatátvitelre képes, ami a megfelelően lefedett területen érezhető is a gyorsaságon. Élvezet ekkora kijelzőn böngészni a webet, várni a betöltést, a könnyű lapozás is az élményeket gazdagította. A zoomolás a dupla kattintással gyerekjáték. Akár még YouTube videókat is nézhetünk a telefonon, bár ilyenkor a minőség elmarad természetesen a számítógépen megszokottól. Sajnos az is igaz, hogy alig változtattak a beépített böngészőn az S60 3rd Edition óta, csak épp az érintőképernyőre optimalizálták, de apró bosszantó hibák miatt biztos, hogy a felhasználó másik böngésző mellett fog dönteni.


Térképek


A Tube beépített GPS-vevővel érkezik, amely meglehetősen érzékeny, még beltéren is talál jelet alig 10-20 másodperc alatt. E mellé a Nokia a Maps 2.0 nevű saját alkalmazását pakolta, amelyből sajnos hiányzik az ingyenes hang alapú navigáció. Persze nem kötelező a Maps-et használni, nyugodtan elővehetjük a Google Maps-et is. Összesen négyféle nézet választható, ebből a műholdas és a hibrid nézethez szükséges internetkapcsolat is.


Szórakoztatás


Ami a beépített zenelejátszót illeti, abszolút hozza a tőle elvárt tudást és még talán egy picit többet is. A dalokat automatikusan Előadók, Albumok, Lejátszási listák, Podcastok, Műfajok, Szerzők és Összes zeneszám szerint szortírozza. Kiírja lejátszás közben a szám címét és az előadót, albumot is (képpel, ha rendelkezésre áll), van gyorstekerő és play/pause gomb, az opciók között pedig módosítható a véletlenszerű lejátszás, az ismétlés, a hangszínszabályozó (lehet egyénit is beállítani), a hangbeállítások. A nagy méretű virtuális gombok miatt ujjal gyerekjáték a lejátszó kezelése. A rádió csak a hozzá adott headsettel működik, lévén, hogy az antenna szerepét is betölti. A 2 részre szedhető füles hangzása átlagos, ellenben a külső hangszórók bitang jól szólnak! Kellően hangosak és tiszta hangokat biztosítanak a vájt fülűeknek a sztereó hangszórók. A rádió természetesen RDS-képes és egyben az első olyan Nokia, amelynek rádiója képes követni a csatorna esetleges változásait (például utazáskor is tartani tudja az adott állomáshoz tartozó legjobb vételt).


A fotózási képességei átlagosnak mondhatók. Hiába Carl Zeiss márkás ugyanis a lencse, ez a 3,2 megapixeles, autofókuszos kamera modulján jottányit sem változtat. Az elkészült képek nem váltanak ki az emberből frenetikus érzéseket, helyenként nehezen boldogul a fényhiánnyal és bőven akad képzaj is, ennek ellenére jó minőségű képeket készít. A beállítások egyetlen menüben helyezkednek el, csak a vaku kapott külön gyorsikont, pedig számos egyéb funkció is rászorult volna. Kissé furcsálltuk, hogy a GPS jelenléte ellenére nem tárol ilyen jellegű adatot egyetlen kép sem (geotagging). A kereső nem használja ki a teljes képernyőt, hiszen a gyorsgombok és a menü elfoglal belőle egy pár ujjnyi darabot.
A kamerája VGA felbontású mozgófilmeket tud felvenni, méghozzá 30 képkocka per másodperc sebességgel, .mp4 kiterjesztésben. Igény szerint éjszakai módot és a vakut is használhatjuk.Egyéb


Az alkalmazások között találjuk a jól használható fájlkezelőt, amely alapképernyőn megmutatja a rendelkezésre álló memóriákat. A számológép jól használható ujjal is, de nem mondunk újat talán az átváltó, hangrögzítő és valutakonverter jelenlétével sem. Megszerettük a jól működő hangutasításokat, itt az előre definiált és listába rendezett funkciókhoz adhatjuk meg a hang alapú előhívást. Szimpatikus a Jelzőfény opció. Amennyiben ezt aktiváljuk a telefonon, úgy nem fogadott hívás, SMS esetén a menü gomb bizonyos időközönként felvillan.

Az akkumulátor akár 3-4 napig is bírhatja, ha csak telefonálásra használjuk és megálljuk, hogy ne piszkáljuk állandóan a telefont. Ez a feladat nem lesz egyszerű az első, ismerkedési időben.

Összegzés


A Nokia 5800 Tube rendkívül jó zenei funkciókban és tárhelyben, a teljesen érintős felületet mindenképp szokni kell, de nagyon jól működik. A Symbian S60 5th Edition-höz gyorsan alkalmazkodnak majd azok, akik eddig is Symbianos készüléket használtak, az ujjal való kezelés szinte az egész menüben elérhető. További piros pont a Wi-Fi-ért, a HSDPA-ért, GPS-ért és a gyári 8 GB-os memóriáért. A jelenleg kapható áron egy tényleg versenyképes telefont tudhatunk magunkénak a Tube személyében.


A készüléket a VIP Phone biztosította nekünk, amelyet ezúton is köszönünk.

A tesztelés során készített képek:


 • Összegzés


  A Nokia 5800 Tube rendkívül jó zenei funkciókban és tárhelyben, a teljesen érintős felületet mindenképp szokni kell, de nagyon jól működik. A Symbian S60 5th Edition-höz gyorsan alkalmazkodnak majd azok, akik eddig is Symbianos készüléket használtak, az ujjal való kezelés szinte az egész menüben elérhető. További piros pont a Wi-Fi-ért, a HSDPA-ért, GPS-ért és a gyári 8 GB-os memóriáért. A jelenleg kapható áron egy tényleg versenyképes telefont tudhatunk magunkénak a Tube személyében.


  A tesztkészüléket a VIP-Phone biztosította a Telefongurunak. Köszönet érte.

  2009. január

  •  
   •  
    •  
     •  
      •  
       •  
         >KleinGY


 • www.vivaz.sokoldal.hu
  Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!